Lomakohde vauvan ja leikki-ikäsen kanssa?

torstai 9. heinäkuuta 2020
Heinäkuinen sää näyttää harmaalta ja viileältä. 15 astetta ja sataa. Hallitus päätyi eilen höllentämään matkustusrajoituksia ja se tuo toivoa matkailun ja elämän normalisoitumisesta. Fiksusti käyttäytymällä ja turvavälejä pitämällä voisi lomamatkakin olla mahdollinen ensi viikosta alkaen. Olisi jotain sykähdyttävää, mitä odottaa. Toistaiseksi korona rajoittaa matkustamista Ranskaan, joka muuten olisi ykköskohteemme. Tällä hetkellä matka kuin matka, tai edes pelkkä sen suunnittelu tuntuu silti ihanan kutkuttavalta ajatukselta. 

Pohdimme minkälainen loma olisi enimmäkseen mielekäs kaikille perheenjäsenille. Mietitäänpä vaihtoehtoja. Pesueeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 4,5 vuotias tyttö ja kahdeksankuinen poikavauva. 

Näinkin saattaa käydä! Unelmalomaa Australiassa

RISTEILY

Nelihenkisenä perheenä olemme tehneet vasta yhden matkan. Kun vauva oli noin kolmikuinen, teimme kokeeksi Ruotsin-ristelyn. Vaikka koronatilanteen puolesta Tukholma ei tällä hetkellä ole vaihtoehto, voisi esimerkiksi Riikaan risteillä jo heinäkuussa.

Leikkitila ja juhlakengissä kirmailu ympäri laivaa oli nelivuotiaalle yhtä juhlaa. Oman ruuan valinta seisovasta pöydästä, jälkkäreistä nyt puhumattakaan, riemastutti joka kerta. Kun Tukholman Junibackenissa tämä pääsi näkemään suuren idolinsa Peppi Pitkätossun, oikea unelma toteutui. Koko ajan tuntui olevan jotakin kivaa. Vauva vain oli ja nukkui. Kuin vauvanukke. Kun välillä pääsi syliin ja sai maitoa niin pysyi rauhallisena ja tyytyväisenä. Koska lapset pysyivät tyytyväisinä, oli vanhempienkin helppo nauttia irtiotosta arjen pyykkikoreista. Tästä jäi niin vahva onnistumisen tunne, että päätimme varata uuden ristelyn. Tällä kertaa Royal Caribbean Cruise -varustamolta.

Ristelyä tuli RCCL-varustamon ohjeiden mukaan odottaa siihen, kunnes vauva on kuuden kuukauden ikäinen. He eivät ota kyytiin alle puolivuotiaita lapsia. Meinasin vetää kahvit väärään kurkkuun huomatessani, että vauvasta veloitetaan sama hinta kuin aikuisesta. Hröm! Aikuinen kuluttaa risteilyn hintaan ruokaa seisovasta pöydästä niin paljon kuin napa vetää. Samaan hintaan pääsee nauttimaan viihde-esityksistä, uima-altaista, kuntosalista ja ties mistä ihanasta. Vetääkö vauva salitreenin, pötsin täyteen buffassa ja löhöää loppupäivän uima-altaassa?  Niin. Ja siltikin joutuu maksamaan täyden hinnan, ellei ”lapset ilmaisiksi kampanja” ole käynnissä. Kuten ei lomasesonkiaikaan ole. 

Varasimme siis risteilyloman sesongin ulkopuolelle. Lähtö New Yorkista ja kuusi päivää merellä. Muutama pysähdys Kanadan puolella takaisi sen, ettei laivassa vanuminen ala tuntua juuri siltä. Maailman helpoin seikkailu! Sitten iski korona ja risteily peruttiin. Rahat sai onneksi takaisin. Takaiskusta lannistumatta varasimme uuden reissun saman tien syyskuulle, toivoen, ettei pandemia sentäs ikuisesti kestä. No tuntuu kestävän ja tämäkin reissu peruttiin.


Kolmatta ristelyä ei tee mieli varata. Mikäli reissuun pääsisikin ensi talvena, ei kyydissä olisi enää vauvaa, vaan alati liikkuva taapero. Esikoinen olisi entistä isompi ja jaksaisi istua ravintoissa ehkä vielä nykyistä paremmin, mutta yksivuotiaan kanssa jatkuva ravintolaruokailu ei houkuttele. Lisäksi pieneen hyttiin tulisi mahduttaa kaksi leikkivää lasta. Huh. Omat hermot olisivat riekaleina ensimmäisen päivän jälkeen. 

Yhteenvetona sanoisin, että pidempi risteilyloma on erinomainen ajatus yhden leikki-ikäisen kanssa. Taaperon lisääminen pottiin voi johtaa itkuun ja hammasten kiristelyyn. Risteilyä kannattaa ehkä ensin kokeilla lyhyemmällä kaavalla ennen kuin sijoittaa viikon vesillä oloon.

KAUPUNKILOMA

Esikoisen kanssa kävimme usein kaupunkilomilla. Kävimme muun muassa Lontoossa ja New Yorkissa. Vaikka kumpaankaan edellisistä ei tällä hetkellä pääse, on muita kaupunkikohteita tarjolla sallittujen maiden listalla.

Metropoleissa vuorottelimme nähtävyyksiä, puistoja ja piknikkejä. Päiväunet hoituivat vaikka rattaissa ja kaupungissa oli helppo täyttää kaikkien tarpeet. Entäpä kaupunkiloma kahden lapsen kanssa? Luulen, etteivät kaikki palaset loksahtaisi paikoilleen enää yhtä helposti. Esikoinen osaa jo vaatia enemmän. Kun vielä vauvan tarpeet pitää ottaa huomioon, voisi känkkäränkkä olla jatkuva kolmas pyörä. Mahdollista, mutta vaatii suunnittelua, pitkää pinnaa ja tarpeeksi etappeja myös lapsille.RANTALOMA

Rantaloma olisi todennäköisesti helpoin valinta. Esikoisen kanssa löhölomat olivat aina onnistuneita. Esimerkiksi Kreikan Korfulla vietimme kaksikin lomaa. Rantaa, leikkimistä ja hyvää ruokaa. Ei vääntöä ja jatkuvaa kompromissia. Luulen, että vauvakin mahtuisi helposti tähän komboon. Kreikka on helppo kohde lapsiperheelle ja sinne saa matkustaa jo tänä kesänä. 

Kaikkien perheenjäsenten pitäisi voida nauttia lomasta ainakin aika ajoin. Pienet mökötykset sallitaan ja niiltä tuskin voi välttyä, vaikka olisi oma paratiisisaari Helsingin edustalla lastenhoitajien ja pysyvän 25 asteen ilmaston kera. Jos odottaa lasten kanssa samaa helppoutta kun ilman lapsia, niin todennäköisesti pettyy. Mutta kun suunnittelee kaikille jotakin kivaa, voi loma ylittää odotukset.


Oletteko te saaneet onnistumiskokemuksia koko perheen lomareissuista? Mikä oli teidän valintanne? Vai jätättekö haaveilun koronan jälkeiseen elämään?


Ei kommentteja

Lähetä kommentti