5kk vauva - täysimetys vai soseet?

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020
Pääsemme viisikuukautisneuvolaan koronatilanteesta huolimatta. Hammashoitola on samassa rakennuksessa. Yksi hammashoitaja toimii portsarina käytävällä. ”Tuletteko neuvolaan?” Pääsemme aulaan ilman lisäkuulusteluja. Seuraava tulija on menossa hammaslääkäriin ja päätyy haastateltavaksi. Oletko terve? Onko lähipiirissä koronapotilaita? Tulija läpäisee haastattelun ja pääsee hammaslääkäriin. ”Ota vielä käsidesiä” huikkaa hammashoitaja perään.

Sitten meidät kutsutaan sisälle neuvolaan. Vauva mitataan, punnitaan ja rokotetaan. Lisäksi puhutaan ruuista. ”Oletko jo antanut soseita?” kysyy terveydenhoitaja. En ole. Nelikuukautislääkärissä suositeltiin täysimetystä puolen vuoden ikään saakka.

Täysimetys vai kiinteät

”Tiesitkö, että mikäli otat soseet vasta puolivuotiaana mukaan, pitää niitä alkaa heti syöttämään täydellä volyymilla?”, kysyy terveydenhoitaja. Puolivuotiaalle äidinmaito ei enää tarjoa riittävästi ravintoa, vaan lapsi tarvitsee rautaa ja muita vitamiineja, joita maidossa ei ole. Puolivuotiaana ei enää riitä, että lusikan kärjen kastaa soseeseen kerran pari päivässä. Soseen tulee päätyä vatsaan asti. Monta kertaa päivässä.

Esikoiselle aloin maistattamaan soseita nelikuisena. Niin silloin ohjeistettiin. Sanottiin, että mahdolliset allergiat on helpompi havaita, kun ruoka-aineita voi tarjota yksi kerrallaan ja katsoa miten niihin reagoidaan. Noudatin neuvoa kritiikittä. Nyt kuopuksen kanssa täysimetin tähän 5kk-neuvolakäyntiin asti. Olin suorastaan helpottunut, että soseilla sotkeminen ei ala vielä. Ajoittaisista rintaraivareista huolimatta imetys on minusta se helpompi vaihtoehto. Olen surkea kokki. 

”Voitte tehdä niin kuin itse haluatte. Vauva kasvaa hyvin, joten vielä ei ole tarvetta lisäravinnolle.” 

Lääkäri suositteli kuuden kuukauden täysimetystä, neuvolasta ei ohjattu kumpaankaan suuntaan, päätöksen saa tehdä itse. 

Kotona jään miettimään tilannetta. Päätän sittenkin aloittaa maistattelun. Miten vauva voisi muuten oppia heti syömään kiinteitä, kun täyttää kuusi kuukautta? Ei kai voida olettaa, että täysimetetty vauva alkaa syödä soseita täydellä volyymilla heti ensimmäisestä annoksesta alkaen? Jos vauvalle maistuisikin, niin ottaako vatsa kipuilutta vastaan kiinteät?

Täysimetys vai kiinteät

Aloitan maistelututilla. Laitan verkon sisälle banaania. Näin vauva saa tutinmallisen verkon läpi suuhunsa banaanin makua joutumatta kuitenkaan nielemään sitä. Vastaanotto on nihkeä. Ensin vauva antaa laittaa tuttiosan suuhun, kunnes päätyy lopputulokseen, että parempi pitää suu kiinni. Vaikka yritän houkutella ja lirkutella, vauva puristaa suun tiukasti suppuun. Känisee kuin sanoen, lopeta, en tahdo.

Seuraavana päivänä yritän kurkulla. Nyt vauva ei edes avaa suutaan maistelututin nähdessään. Ärisee kiinni puristettujen huulien lomasta. Annan periksi. Muutaman kerran yritän houkutella imeskelemään pitkää kurkun palaa. Ei kelpaa. Tarjoan mangoakin. Sama reaktio. Porkkanakaan ei kelpaa.

Tulevina päivinä annan lusikalla omenasosetta. Vauvan jokeltaessa laitan huulien sisäpinnalle ihan pienen nokareen. Vauva kakoo ja saa oksennusrefleksin. Myöhemmin kasvissosetta ja muita hedelmäsoseita. Ei uppoa.

Jaahas, tämä vauva ei siirrykään soseisiin ensiyrityksellä. Onneksi puolivuotispäivään on vielä aikaa. Ruoka pitää oppia kuljettamaan nieluun.

Täysimetys vai kiinteät

Olisiko kiinteät pitänyt aloittaa heti nelikuisena? Vaikka ei ole oikeaa tai väärää tapaa, jään miettimään protestoiko isompi vauva helpommin kiinteitä vastaan. Esikoinen ahmi kaiken kiinteän pienestä pitäen. Kokonaisia puurotetroja meni heti, kun niitä oli lupa maistattaa. 

Tai sitten aika kultaa muistot. 

Oletteko aloittaneet soseet nelikuisena vai puolivuotiaana? Vai ovatko toiset vain enemmän maitopoikia kuin toiset?

6 kommenttia

 1. Me ollaan kaikilla kolmella lapsella aloitettu maistelu heti 4kk ikäisenä painonnousun pysähdyttyä lääkärin "käskystä" . 3-4kk neuvolan välillä ei siis kenellekään lapsista ole muutamaa kymmentä grammaa enempää painoa tullut.
  Heti ovat syöneet soseita niin paljon kuin uskaltanut antaa ja jopa mahaan saakka heti mennyt. Joku herkkyyskausi ilmeisesti lusikalla syömiseen silloin kai on. Sormiruokia otettu mukaan 6kk ikäisenä. Imetystä jatkettu kiinteiden ohella vuoden ikäiseksi.
  Seuraavan lapsen kanssa ajattelin että aloitetaan kiinteät vasta 5kk ikäisenä, jos kasvaa pelkällä maidolla hyvin, mutta jos ei niin soseet vaan mukaan sitten 4kk ikäisenä. Kellään ei mitään allergioita ja painokin osalla saatu hyvin nousuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Sophien Pariisi/ Susanne8. huhtikuuta 2020 klo 10.02

   Mielenkiintoista kuulla, että teidän vauvoille on maistunut sose noin hyvin. Pääasia tietysti, että painokin lähti nousuun. Toisille maistuu maito, toisille soseet ja lopuille joku näiden kombinaatio. Pääasia että vauva syö :)

   Poista
 2. Vauvaa ei saa syöttää sitterissä. Ei ihme että kakoi. Vauva syö aikuisen sylissä jos kiinnteät aloitetaan ennen kuin vauvalla on istumisvalmius. Tämä on turvallisin tapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Sophien Pariisi/ Susanne8. huhtikuuta 2020 klo 10.10

   Olet varmasti oikeassa siitä, että sylissä olisi turvallisinta syödä. Se, että onnistuuko se alati liikkuvan, heiluvan ja kädellä hakkaavan vauvan kanssa, onkin asia erikseen. Kasvun myötä vauva pääsee onneksi pian jo oikeaan syöttötuoliin.

   Poista
 3. Kahden lapsen kohdalla kiinteät aloitettu vasta 6kk iässä. Esikoinen maisteli melkein vuoden ikään asti, silti kasvanut ja kehittynyt hyvin. Nyt 2 vuotiaana syö kuin hevonen. Kuopus aloitti hevosen annokset kerta rysäyksellä ja maitoa vetää rinnoista sen minkä kerkiää, en tiedä minne? Kohta kuopus syö varmaan norsun annoksia ���� Hyvin hänkin kasvaa ja kehittyy. Ps.ei myöskään allergioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Sophien Pariisi/ Susanne8. huhtikuuta 2020 klo 10.15

   Kiva lukea erilaisia kokemuksia!:) Meidänkin esikoinen söi noin kuin kuvailit teidän kuopustanne, kuin piraja nälkäkuoleman edellä! Helpottavaa lukea tuostakin, että pelkällä kiinteiden maistelulla voi kasvaa ja kehittyä hyvin.

   Poista