Älä osta silmälaseja kun imetät!

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020
Raskaus toi mukanaan kuivat silmät. Öisin tuntuu siltä kuin joku olisi liimannut silmämuniin nahkeat banaaninkuoret. Kyllä, yök-beurk! Toivoin tämän helpottavan vauva synnyttyä mutta ei. Imetyskään ei ole poistanut ongelmaa. 

Olen käyttänyt piilareita kohta kaksikymmentä vuotta. Silmäni ovat sietäneet niitä hyvin mutta kuivien silmien kanssa piilarit tuntuvat kurjilta. On siis hankittava rillit. Vanhat silmälasitkin löytyvät, suurin piirtein 90-luvulta. Esihistoriallinen jäänne, joka kikatuttaa lasta. Kerran menin hakemaan lapsen päiväkodista silmälasit päässä. Lapsi hyökkäsi portille järkyttyneenä. ”Äiiiti, sulla on yölasit!”. Maaginen kapine, joka päässä luen iltaisin liian hämärässä huoneessa lapselle satuja. Muuhun en oikeastaan silmälaseja käytä. En viihdy lasit päässä ja matala nenä yhdistettynä pyöreisiin poskiin luo haastavan maaston silmälasien istuvuudelle.


En kuitenkaan tahdo pilata silmiäni. Yritän päästä eroon asenteesta minulle-ei-sovi-mitkään-rillit ja koetan etsiä kauniit kehykset. Monilla näkee todella tyylikkäitä ja kasvoihin sopivia silmälaseja. Alan haaveilla lookista, jonka uudet lasit saisivat aikaan. Jotakin ihan uutta! Alan innostua. 

Pariisissa kävin kokeilemassa kymmenittäin eri kehyksiä. Sellaisiakin, joita en olisi ennen edes harkinnut. Mitä huomaamattomampi, sitä parempi, oli mantrani. Annan monsieur silmälasiputiikin pitäjän suositella toinen toistaan futuristisempiä malleja. Ei ikinä, kiljaisen mielessäni, hymyillen kohteliaasti ulos päin. Kotona valokuvia katsoessani alan ymmärtää miksi niitä suositeltiin. Pikkuhiljaa alan hahmottaa mitä toivon.

Täällä Suomessa päätän varata ajan silmälääkärille. Googlettaessa törmään otsikkoon: ”Älä osta silmälaseja raskauden tai imetyksen aikana”. Hormonimuutokset voivat huonontaa tai parantaa näköä. Häh? Optikkoliikkeissä pyöriessäni saan vahvistuksen asiaan. Silmälasien ostamista ei suositella raskauden tai imetyksen aikana, toteavat optikotkin. Netistä löytyy monta artikkelia aiheesta.

Ihan kivoja mutta en tunnista itseäni
Viimeksi kävin silmälääkärillä esikoisen imetyksen aikana kun tuntui siltä, että silmämunia kiristää. Kyllä, todella outo tunne! "Imetätkö?" kysyi silmälääkäri silmiäni sen kummemmin tarkistamatta. Kuulemma niskalihakset, jotka saattavat olla kovilla imettäessä, vaikuttavat silmiin asti. Nyt en tahtoisi maksaa silmälääkärin palkkiota yhden kysymyksen takia.

Päätän soittaa Mehiläiseen ja kysyä kannattaako silmälääkärillä käynti. Ehdin olla seitsemän minuuttia puhelinpalvelun jonossa. Sitten vauva itkee ja joudun katkaisemaan puhelun. 

Harmittaa. Silmälasien ostoa joutuu ehkä lykkäämään kaiken kaikkiaan raskauden lisäksi imetyksen päättymisen jälkeiseen aikaan, ja silloinkin olisi vielä hyvä odottaa muutama kuukausi, että hormonit pääsevät jonkinlaiseen stabiiliin tilaan. Kaiken kaikkiaan noin parin vuoden silmälasienostokielto, mikäli imettää noin vuoden. Aika pitkä aika.

Joudunko siis tyytymään keskiaikaisiin rilleihini? Tai voin toki ostaa uudet lasit muttei huvittaisi tehdä satojen eurojen satsausta ja löytää vuoden päästä laseja, jotka ovat väärän vahvuiset.

Lauantaina jälleen silmälaseja mallaillessa juttelen mukavan optikon kanssa. Hän kertoo uransa aikana törmänneensä vain kerran tapaukseen, jossa asiakas oli ostanut imetyksen aikana silmälasit, jotka pian olivatkin väärän vahvuiset. Optikon mukaan näkö ei välttämättä muutu, mutta saattaa muuttua. Hän suosittelee silti silmälasien hankkimista.

Kinkkinen juttu! Olen kahden vaiheilla. Oletteko te törmänneet tällaiseen? Muuttuiko teillä näkö raskauksien aikana ”väliaikaisesti”? Uskalsitteko sijoittaa silmälaseihin?

4 kommenttia

 1. Kinkkistä. Akuutti tarve olisi kuitenkin nyt, jos oikein ymmärsin eli nytkin rillit hankkimalla käyttötunteja tulisi todnäk helposti vuodess enemmän kuin vanhoilla laseillasi yhteensä? Ja toinen, nyt näköä voi muuttaa imetys, myöhemmin voiko ikänäkö tehdä tepposensa yhtä salakavalasti? Itsellänikin oli opiskeluaikana lasit (jos muistat, sen mitä nyt auditoriossa esityksiä tarvitsi edes nähdä) ja yhtäkkiä en enää tarvinnutkaan niitä, kun kolmenkympin jälkeen ikänäkö tasasi puutteet kaukonäössä. Oma historiani lasien kanssa on niin lyhyt, etten näistä jutuista kyllä mitään tiedä, mutta nämä kaksi pointtia tuli mieleeni, mitä voi asiaan liittyen pohtia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Sophien Pariisi/ Susanne15. maaliskuuta 2020 klo 2.11

   Kiitos kommentista Taru!:) Joo, kustannus tuntuisi kyllä pienemmältä jos laseja käyttäisi ahkerasti. Hyvällä tuurillahan näkö ei sitten muuttuisikaan tai kuvioihin tulee ikänäkö, ei kai näitä voi ennustaa :D.

   Poista
 2. Ostin raskausaikana silmälasit, koska näkö heikkeni niin paljon, että siristelin silmiäni jatkuvasti ja päätä särki sen vuoksi (myös autolla ajaessa siristelin ja se ei ollut enää turvallistakaan). Kävin optikolla, joka myös totesi, että hyvin todennäköisesti tämä näön huononeminen johtuu raskaudesta. Sijoitin 100e halvimpiin laseihin mitkä sai, enkä kadu. Imetyksen loppumisen jälkeen en ole laseja enää tarvinnut. Koin kuitenkin tuon 1vuoden lasien käytön hyödylliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Sophien Pariisi/ Susanne15. maaliskuuta 2020 klo 2.19

   Kiitos kommentista!:) Olipa mielenkiintoinen juttu, että kohdallasi imetys vaikutti noin vahvasti. Asiaan perehtymättä ei tulisi ensimmäisenä mieleen, että juuri imetys vaikuttaa näköön. Mukavaa että näkösi parani imetyksen päätyttyä. Taidan itsekin varata sen näöntarkastuksen ja harkita tuollaisia edullisia silmälaseja.

   Poista