Lapsi hoitoon vaikka yrjötaudissa

torstai 2. toukokuuta 2019
Keväisen viikon alussa vien lapsen perhepäivähoitoon. ”Miten voitte”, kysyn hoitajalta ranskalaiseen tapaan, kuten hyviin tapoihin kuuluu. ”Voi, olen oksennellut koko viikonlopun, en ole syönyt mitään päiväkausiin” voivottelee hoitaja posket lommolla. Seuraava äiti paukkaa sisään ja informoi hoitajaa: ”pojalla on nyt kuumetta 39,5 astetta”. Katselen silmät ymmyrkäisinä. Äidille näyttää olevan ihan ok tuoda noin sairas lapsi hoitoon.  Samoin hoitajalle. 

Sitten kuulen, että makuuhuoneessa on lapsi, jolla on oksennustauti. Toinen äiti naurahtaa: "heh, kaikki tuntuvat olevan kipeänä". Ja hoitaja jatkaa tilanteen päivittämistä. 

Kiehun. 

Tekee mieli ärjäistä, että eikö asiasta olisi voinut infota vaikka viestillä, ennen kuin tuon terveen lapsen tänne virusbileisiin. Alan miettiä saisinko järkättyä vapaapäivän. ”Vien lapseni kotiin”, ilmoitan hoitajalle. ”On vastuutonta muilta vanhemmilta tuoda sairaat lapset paikan päälle.” On hoitajan vuoro ärtyä. ”Minäkin taidan vastedes vain ilmoittaa, etten ota lapsia vastaan kun olen sairaana”. ”NO TEKISIT NIIN” huudan mielessäni. Muutkin säästyisivät terveinä.

Seuraavana päivänä pidän lapsen kotona.


Torstaina vien taas lapsen pöpöpesäkkeeseen. Paikka ammottaa tyhjyyttään. ”Kaikki muut lapset ovat sairaina”, selittää hoitaja. Se viimeinenkin terve tyttö oman lapseni lisäksi on saanut keskiviikkona korkean kuumeen. Oksennustautinen tyttö on kuitenkin paikan päällä. ”Se on virus, varaudu siihen, että lapsesi saa tänään kuumeen.” Tekee mieli huutaa. ”Huomenna täällä ei ole lapsia hoidossa, joten ehkä voisit itsekin hoitaa lastasi kotona”. Hoitaja ilmeisesti ajattelee, että työni on harrastus, jota voin tehdä silloin kun huvittaa.

Poislähtiessä hautaan mielessäni viikonlopun suunnitelmia. Samalla lasken päiviä hoidon päättymiseen. Moinen vekslaaminen ja piittaamattomuus uppoa ärsyyntymiskeskukseen kuin lusikka suklaafondanttiin. Vaikka olen jo oppinut, että ranskalaiset levittävät vesirokkoaan sen suuremmin surematta ja miettimättä muita, en ollut aiemmin huomannut, että sama asenne liittyy muihinkin tartuntatauteihin.

Tapahtuuko Suomessa tällaista? Ainahan voi käydä niin, että lapsi sairastuu kesken päivän mutta tuodaanko hoitoon lähes poikkeuksetta kaikki sairaat lapset? Sekä vatsatautiset että kuumeiset? Taas sai kokea kulttuurishokkia, vaikka luulin että suurimmat yllätykset oli jo nähty.

Kuten arvata saattoi, perjantaina lapsi oksensi ja oli kuumeessa. 


3 kommenttia

  1. taalla passitetaan heti kotiin jos on vahankin kipeana! niin pitaisi olla ranskassakin.. on myos minusta vastuutonta tuoda lapsi kella flunssa yms yleisille leikkipaikoille, nimimerkilla sain flunssan ja viela raskauden aikana lasten softplay leikkipaikassa..

    VastaaPoista
  2. Meille tuli päiväkodista viestiä että muistattehan pitää lasta kotona myös sen yhden oireettoman päivän ettei taudit vaan pääse leviämään. Omat lapset pysyy kotona jos ovat kipeänä, joskus olen meinannut kääntyä päikkärin ovelta pois kun oli taas vaihteeksi kihomatoja ja täitä tarjolla vesirokon lisäksi...

    VastaaPoista
  3. Jep, ei pääse päiväkotiin sisälle, jos kipeä on. Usein toivotaan, että myös terveet sisarukset pidetään kotona, jos lapsi sairastaa. Ja tosiaan, kyllä hoitajatkin sairastavat ja ovat silloin Poissa töistä tietenkin. Perhepäivähoitajilta lienee mahdollista mennä varahoitopaikkaan, ainakin kunnallisella puolella. Yksityisistä perhepäivähoitajista en tiedäkään mitä tapahtuu, kun hän sairastuu.

    VastaaPoista