Vesirokko kaikille, sittenhän se on takana!

keskiviikko 20. kesäkuuta 2018
Puistossa touhutessa huomaan pilkullisen pikkupojan saapuvan hiekkalaatikolle. Menen kysymään pojan äidiltä, onko tartuntavaihe takana päin. Ei ole, sairastui juuri vesirokkoon. Päiväkodissakin kehotettiin menemään puistoon, jotta muutkin lapset pääsevät altistumaan. Sittenhän se on hoidettu.

Meidän lomalle lähtöön on viikko aikaa.


Suomessa vesirokkorokotus kuuluu nykyään rokotusohjelmaan. Kyselen puistossa ja hoitajalta, josko Ranskassa olisi samanlaisia enteitä. Ihmiset pitävät outona. Äkkiähän sen sairastaa ja sitten se on taakse jäänyttä elämää. Kerään kummeksuvia katseita.

En usko, että kansalliseen rokotusohjelmaan otetaan kovin kevyin perustein uusia rokotteita. Kustannukset, haitat ja hyödyt kansantaloudelle on varmasti punnittu moneen kertaan, ennen päätöksen tekemistä. Sairaspoissaolot, jälkitaudit ja kärsimys, jos ne kerran voi välttää, niin kyllä, tahdon meille rokotuksen!

Takaisin puistoon. Toisen taaperon äiti nyökyttelee vieressä. Kyllä, erittäin hyvä kun toitte lapsen tänne, nyt koko puistollinen lapsia saa altistuksen. Lomailla voi sitten taas vuoden päästä. Raskaana olevat laittakoot sormet ristiin, samoin muut, joilla on kotona sairaita omaisia, tai henkilöitä, joille vesirokko voi olla kohtalokas. Leikkausjonossakin voi aina hypätä taaksepäin.

Läheltä vyöruusua seuranneena, soisin sen jäävän sairastamatta lapselta. THL:n mukaan rokote vähentää 70-80% vyöruusutapauksista. Arvet, infektiot ja sairaalakeikat eivät myöskään ole toivomuslistalla joten ne, jotka omilla toimillaan pystyy välttämään, tahdon myös välttää.

Nappaan lapsen kainaloon ja lähdemme. Ei, vesirokko ei ole meille tervetullut. Rokko leviää kuin metsäpalo kuivassa ruohossa. Parempi vaihtaa maisemaa.

Ärsyttää. On vaikea uskoa, että vastuutonta neuvoa jaellaan yleisenä ohjesääntönä. Uppoaa provosoitumispisteeseen kuin veitsi voisulaan. On perheen oma asia jos haluaa tieten tahtoen altistaa vesirokolle mutta on tökeröä tuoda sairas lapsi kysymättä tartuttamaan kaikki muut.


Kun vesirokko on jo kerran saatu, on tietysti vaivattomampaa jatkaa elämää kuin ennenkin, käydä hoidossa ja puistossa. Piittamattomuutta muita kohtaan, jolle löytyy perustelu. Kenellekään ei tule mieleen, että on myös mahdollisuus olla sairastamatta tauti.

Jokainen perhe tekee itse rokotuspäätöksensä mutta tartuntavaiheessa olevat sairaat lapset olisi vastuullista pitää kotona, kunnes pahin on takana. Jälleen yksi mielipide, joka ei täällä saa kaikua. Mutta sotaa tuulimyllyjä ja vesirokkoa vastaan ei ole vielä hävitty.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti