Pariisin 42 astetta hellettä ja raskaus

perjantai 26. heinäkuuta 2019
Pariisissa oli eilen kuuma! Niin kuuma, etten taida olla koskaan kokenut vastaavaa. Ei sellainen ihana kuumuus, jonka tuntee lentokoneen ovella pitkän talven jälkeen, vaan piinaava hohka, jonka Hannu ja Kerttu ehkä tunsivat kasvoillaan noidan tuuppiessa heitä kohti leivinuunia.

Pariisia on piinannut tällä viikolla sietämätön helleputki. Eilen tuli uusi ennätys, kun mittarit näyttivät 42,6 astetta. Varjossa siis. 


Ranskis ostaa pamautti meille tuulettimen, vaikka viimeksi kirjoitin, ettei niistä juuri iloa ole. No on niistä. Tiettyyn pisteeseen asti. Alkuviikosta hellettä ollessa 33-35 astetta pärjäsin ihan hyvin masiinan kanssa. Töitä tehdessäni annoin sen puhkua niskaan niin, että takatukka hulmahteli. Suihkauttelin silloin tällöin vielä suihkepullosta vettä nassulle ja olo pysyi ihan siedettävänä. En edes tajunnut kuinka kuuma ulkona oikeastaan oli.

Toisenakin hellepäivänä mittari pysytteli 35 asteen tuntumassa. Varsin hikistä muttei kuolettavaa. Vähän kuin Bangkokissa.

Kolmantena hellepäivänä lapselle nousi kuume. Ne nesteet, mitä kehossa oli kuumeen ja helteen jälkeen, vei ripuli. Lapsi oli kuin kuiviin puristettu tiskirätti, huolestuttavan kalpea. Apteekista tuputettiin ripuli- ja nesteytyslääkettä mutta en saanut lasta näitä juomaan. Vasta uhkaamalla sairaalaan lähdöllä, sain muutaman kulauksen pakotettua alas. Nekin aiheuttivat yökkäysrefleksiä. Oli parempi lopettaa, että edes vastajuotu vesi pysyi sisällä.

Peppiä potilaalle. Luettiin ainakin neljästi.
Kuumeen laskiessa vein lapsen hoitoon. Siellä on paljon viileämpää kuin meidän akvaariotalossa, jonka aurinko lämmittää kasvihuoneeksi. Verhoista huolimatta. Tuntui muutenkin, että sinilevää pukkaa kohta navasta, jollei ympärivuorokautinen hikoilu lopu. Ulkona ihmettelin vastaantulijoita, jotka olivat saaneet farkut jalkaan. Oma olo oli niin nihkeä, etteivät edes voimariini ja öljy yhdessä olisi auttaneet saamaan kireitä farkkuja päälle.  

Joka päivä lämpötila on ollut edellistä iltaa korkeampi. Torstaina aamukahdeksalta mittari oli jo 30 asteessa, kymmeneltä se näytti 38,5 astetta. Aamulla ulkona voi vielä hengittää mutta iltapäivästä ilma muuttuu sietämättömäksi tervaksi. Kun avaa ulko-oven, tulee sama efekti kuin menisi liian lähelle takkaa. ”Kuumaa, LIIAN kuumaa”, kiljuu kroppa ja keuhkoihin ei tunnu tulevan kunnolla ilmaa.

Ase hellettä vastaa. Aika tehoton mutta maukas.
Vaikka helteitä on ollut aikaisemminkin niin nyt alan väsyä. Puhelin piippaa tiuhaan ja monet kyselevät vointia. Kiitos kyselijät, hengissä ollaan. Siihen nähden, että olen aina sietänyt huonosti hellettä, en huomaa raskauden vaikutusta asiaan. En edelleenkään siedä kuumaa mutta syömällä ja juomalla tarpeeksi usein, pysyn kuitenkin tolpillani. Tosin jalat painavat tonnin ja askel on kepeä kuin Afrikan viimeisellä norsulla.

Huomaan myös eron 35 ja 42 asteen välillä. Ensimmäisen kanssa pärjää kotona tuulettimen kanssa, jälkimmäinen saa haaveilemaan nukkumapaikasta Lidlin pakastealtaassa. Eikö Suomessa ollut jokin tällainen tempaus? 


Torstai-iltana helle voitti sittenkin. Oli niin kuuma, etten kertakaikkiaan enää jaksanut. Olisi ollut hyvä hyvä päästä johonkin kunnolla ilmastoituun tilaan, mutta miten niihin pääsee kuihtumatta kesken matkan? Metrossa ja bussissa oli yhtä kuuma. Raahustimme lapsen kanssa lähellä olevaan lelukauppaan ilmastoinnin toivossa, mutta turhaan. Oli sielä viileämpää kuin ulkona mutta noin 30 astetta kuitenkin. Illalla makasin sängyssä evää liikauttamatta. Tuuletin puhalsi lämmintä ilmaa naamalle. Tuntui kuin pitäisi pölynimuria tuulettimena. Vatsaa väänsi eikä vauvakaan jaksanut potkia. Ihmettelin pitäisikö huolestua. Ei vaan voimat riittäneet. 

Lauantaille luvataan sadetta ja parinkymmenen asteen lämpötiloja. Saisikohan koko perhe silloin vihdoin nukuttua? Onneksi vauvakin on tänään taas alkanut totutut potkunyrkkeilyharjoituksensa vatsassani. Selvisimme siis pahimmasta.

Kuinka korkealle helle voi lopulta nousta? Kannattaisiko sijoittaa tonttiin Suomen Lapissa, mikäli ilmastonmuutos tekee tulevaisuuden kesistä pysyvästi tällaisia? Vai sittenkin ilmastointilaitteeseen? 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti