Pariisilaiset lomailevat, kaupunki parhaimmillaan!

keskiviikko 31. heinäkuuta 2019
Heinäkuun lopussa Pariisi tuntuu olevan siestalla. Moni pikkuputiikki on lyönyt lapun luukulle ja lähialueelta on vaikeaa löytää avoinna olevaa liikettä, johon tilata esimerkiksi postipaketteja. Kaduilla oli maanantaiaamuna niin tyhjää, että piti ihan tarkistaa kalenterista oliko pyhäpäivä. Ei ollut. Kaupunkilaiset ovat vain tehneet joukkopaon lomakohteisiin ja luulenpa, että Riviera ja muut lomakohteet kuhisevat ääriään myöten.

Me siis nautimme Pariisin väljästä tunnelmasta. Autojen poissaolo on hermolepoa. Nyt vasta huomaan, miten hälyisä ja vilkasliikenteinen kotikatumme tavallisesti onkaan. Lapsikin voi huristaa potkulaudalla ihan toista vauhtia kuin yleensä. Kerrankin ei tarvitse väistellä kilpaa vastaantulijoita, skoottereita, pakokaasupilviä ja lastenvaunuja. Tuntuu kuin itsekin olisi lomalla.

Fête des tuileries, Pariisi
Fête des Tuileries eli tivoli
Päätimme nauttia kesäisestä karnevaalitunnelmasta Tuilerien puistossa, sillä siellä on taas tivoli. Alueelle pääsee ilmaiseksi herkuttelemaan vaikka churroilla, jos pään sekoittaminen laitteissa ei huvita. (Raskaus, mikä ihana tekosyy!) Jokaiseen laitteeseen ostetaan lippu erikseen vieressä olevalta luukulta ja isomman lapsen kanssa tänne saisi varmaan uppoamaan omaisuuden. 

Kolmivuotiaskin pääsee omin päin useampaan härveliin. Ketjukaruselli, veneet ja tänä vuonna uutuutena meille oli pienten vuoristorata. Lapsi pääsi vauhdin makuun ja näkyi kirkuvan onnesta. Siitä ilosta maksoi mielellään vitosen. Kahdesti. Mutta rajana on ollut, että lapsi saa valita 4-5 laitetta ja siihen tämä on tyytynyt ihan mukisematta. Siinä kohtaa kun kukkaron pohja alkoi häämöttää, veimme lapsen Vekkulan tyyppiseen touhutaloon. Siellä sai telmiä niin kauan aikaa kunnes erehtyi liukumäkeen, joka olikin exit. Siitä kerran ulos laskettua ei takaisin enää päässyt. Ovelana kettuna napero vältteli liukumäkeä 45 minuuttia, kunnes kalastimme ipanan ulos.

Fête des tuileries, lasten vuoristorata
Tänne pääsevät 2-vuotiaat yksin - jos uskaltavat!
Fête des tuileries, tivoli
Vempaimia ja kieputtimia riittää isoimmillekin hurjapäille
Jostain syystä pikku-pariisitar rakastaa eniten muoviankkojen ongintaa. Ei siis sitä krääsälelupalkintoa, se ei oikeastaan edes kiinnosta vaan ankkojen onkimista tikulla, jonka päässä on koukku. Halpaa huvia, voisi kuvitella, vaan ei ikävä kyllä sen halvempaa kuin laitteissa pyöriminenkään.

Tivoli on Tuilerien puistossa 25.8.2019 asti.


Lomatunnelmasta nauttimista voi jatkaa Seinen varressa. Heinäkuussa sinne avataan vuosittain Paris Plage eli Pariisin ranta. Tällä tarkoitetaan osutta Seinen varresta, johon avataan aktiviteetteja kuten ravintoloita, lasten touhupaikkoja, kuntopyöriä ja tanssilava. Jonain vuosina on paikalle kipattu rantahiekkaa luomaan todellista rantatunnelmaa mutta ilmankin hiekkaa on kiva pysähtyä hetkeksi aurinkotuoliin seuraamaan ohikulkijoita. 

Kuumina päivinä paikka on tungokseen saakka täynnä kylmiä juomia nauttivia lomailijoita. Kun aurinko laskiessaan kultaa Seinen, sillat ja taustalla häämöttävän Eiffel-tornin, on paikka kauneimmillaan. Eikä ole niin tukahduttavan kuuma. 


Viikonloppuna pääsimme todistamaan Ranskan ympäriajoa, kun pyöräilijät ajoivat kotikatuamme pitkin kohti maalia. Champs-Élysées ei houkuttanut ryysiksen puolesta ja lähikadullakin pääsi tunnelmaan rauhallisemmassa mittakaavassa. Ensin sponsoriautot ajoivat kadun läpi tööttäillen ja lapsi kikatti ”minä tykkään häistä”. Niin. Hääsaattueelle soitetaan Ranskassa myös auton torvea. Lopulta fillarit suhahtivat ohi tuhatta ja sataa ihan muutamassa sekunnissa. Huh, pohkeet kramppasivat ajatuksestakin sotkea moista vauhtia mutta hienoja suorituksia.

Tervetuloa Pariisiin lomailijat, täällä on kerrankin oikein leppoisaa. Yleensä tuo on viimeinen adjektiivi mitä Pariisista käyttäisin. Nyt kerrankin se tuntuu oikein osuvalta! J

Tour de France
Tour de France suhahti ohi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti