Hyvää halloweenia ja pyhäinpäivää Pariisista!

perjantai 2. marraskuuta 2018
Halloween saapui Pariisiin. Meidän korttelissa olivat kaikki liikkeiden ikkunat koristeltu kurpitsoin ja hämähäkinseitein. Kampaajan, ruokakaupan ja kuntosalin seiniä somistivat hämähäkit ja lepakot. ”Äiti, miksi jämäjäkkejä on joka paikassa?” ihmetteli lapsi.

Leipomon myyjillä oli valkoiseksi värjätyt hiukset ja lapsilla kasvomaalaukset. Lemmikkitarvikeliikkeen ikkunassa koreilivat kaikki otukset, mitä kuvitella saattaa. 


Pidän siitä, miten juhlapäivien teemat rytmittävät vuotta ja luovat omanlaistaan tunnelmaa. Silti halloween tuntuu vieraalta. Ei ole lapsuusmuistojen halloweenia, johon peilata tätä päivää. Opiskelijana olen ollut naamiais-bileissä mutta en tiedä miten juhla näkyisi kotona. Suomessa pyhäinpäivänä olemme käyneet haudoilla mutta amerikkalainen kurpitsa- ja kummitusjuhla on vain tv:stä tuttu. Kotiakaan en ole koristellut teeman mukaan. Kurpitsalyhdyt ovat kyllä hienoja. Kävisivätkö villakoirat sohvan alla hämähäkinseitistä?

Pitänee kysyä ystävältä Amerikassa, miten kurpitsajuhlaa vietetään. Karkki vai kepponen-kierros on tuttu kirjoista ja elokuvista. Täälläkin osa oli omaksunut tavan ja keskiviikko-iltana näin joukon pikku kummajaisia kadulla. Luuranko, noidat ja muutama muu hellyttävän pelottava olento vanhempineen näyttivät tyytyväisiltä. 

Halloween-vieras eilen illalla. 
Ranskiksen mukaan Halloweenia ei aikaisemmin juhlittu Ranskassakaan Amerikan malliin, vaan tapa on levinnyt viime vuosien myötä. Ehkä tästä tulee meillekin uusi tapa. Perheen pikku haamu voisi olla hyvinkin innoissaan naamiaisjuhlista. Tänä vuonna en ehtinyt kyytiin mutta ehkä ensi vuonna. 

Ranskassa pyhäinpäivä on arkipyhä. Oivallinen tilaisuus nostattaa syksyn pimeää tunnelmaa kynttilöin, herkuin ja sopivalla rekvisiitalla. Kutsua ystäviä kylään ja nauttia yhdessäolosta. Miten olenkin näin jälkijunassa?! Mitä enemmän asiaa ajattelen, sen mukavammalta halloween kuulostaa. Jostainhan ne omankin perheen perinteet on aloitettava.

Oikein hyvää pyhäinpäivää ja karmivan ihanaa halloweenia kaikille! Ei kommentteja

Lähetä kommentti