Millä kaksi- ja puolivuotias leikkii?

perjantai 26. lokakuuta 2018
Välillä kuulen kysymyksen, millä tuon ikäinen lapsi leikkii. Tässä pirpanan lempilelut ja ajanviete runsaassa kahden ja puolen vuoden iässä.

Muovailuvaha.
Ainoa asia jonka kanssa lapsi jaksaa keskittyä pitkään. Sormet puristavat ja silittävät, pieni suu mutristuu muovailun tahdissa. Vaikuttaa lähes terapeuttiselta, pitäisiköhän kokeilla itsekin? Olisiko aikuisten värityskirjojen jälkeen aika aikuisten muovailuvahalle?


Vauvanukke.
Ihan ylivoimainen ykkönen. Sitä hoidetaan, ja sille laitetaan puuroa ja smoothieta. Sen kanssa lasketaan liukumäkeä. Välillä se äityy tuhmaksi ja haluaa lyödä äitiä. Silloin sille huudetaan lujaa: ”EI SAA! TUHMA!”. Ja sitten vauva on taas kiltti. ”Nyt se tottelee minua!”, toteaa lapsi tyytyväisenä.

Olevansa kissanpentu.
”Miauuuu, olen pieni kissanpoika” on päivän ensimmäinen ja illan viimeinen lause. Ei äidin lempileikki ”koska pieni kissanpoikanen ei vielä ymmärrä” (= tekosyy lapselle tehdä kiellettyjä asioita), "koska pienellä kissanpoikasella ei ole vielä käsiä" (=kieltäytyy syömästä itse), "koska pieni kissanpoikanen ei osaa vielä kävellä" (=lasta täytyy kantaa). 

Tornien rakentaminen. Ja varsinkin niiden kovaääninen kaataminen. Puulattialle. Anteeksipyyntö alakertaan!


Kaikenlainen riehuminen ja liikunta.
Juoksee, pomppii ja riehuu kiljuen ”minä voitin, minä voitin!!!”. Trampoliinit ehdoton suosikki. Kuperkeikat tulevat hyvänä kakkosena. Pitäisi löytää Pariisista joku harrastuspaikka, jossa lapsi saa lisää irti liikunnan riemusta.

Sadut ja lukeminen. Olemme päässeet seuraavalle asteelle satujen suhteen. Nyt voi jo lukea tarinoita, joissa on juoni pelkkien kuvien aukiselittämisen sijaan. ”Äiti, miksi Peppi on niin vahva?”

Uusin leikki, seuraa johtajaa. Leikki otetaan käyttöön ulkona, kun lapsi ei tahdo kävellä ja haluaisi olla vain sylissä. Vaatii vanhemmalta kykyä menettää kasvonsa ja riehua kuin pehmustetusta huoneesta karannut. Mutta. Parivuotias jaksaa kävellä kilometritolkulla tämän ansiosta. Mikäli siis vanhempi jaksaa taittaa matkaa kolmen metrin pätkissä loikkien ja kädet ilmassa viuhtoen.


Tässä naperon lempparit, minkälaisia leikkejä teillä suositaan?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti