Pariisin hissit (tai niiden poissaolo)

tiistai 28. elokuuta 2018
Olin yksi päivä rattaiden kanssa juna-asemalla. Ilokseni huomasin hissin. Seisoin hissin edessä, vaan en löytänyt nappulaa. Toinenkin nappulanetsijä tuli hissiä odottamaan ja yhteistuumin totesimme, että hissi on, mutta sinne ei pääse. Tai nappula on unohdettu asentaa.

Suomesta lähtiessä oli tottunut siihen, että vaunuilla pääsi joka paikkaan. Pariisissa tuli pieni purnauksen paikka, kun huomasin etteivät hissi tai liukuportaat ole suinkaan vakiovaruste. Kerroinkin jo julkisen liikenteen esteettömyydestä täällä

Hissittömyyteenkin tottuu. Ajattelen sen oleva hinta paremmasta ilmastosta.

Rattaiden ja portaita pelkäävän koiran kanssa tulee välillä vastaan esteitä hidasteita. On paljon julkisia paikkoja, museoita, ostoskeskuksia, nähtävyyksiä, joissa yksin rattaiden kanssa tulee stoppi. Onneksi paikalle sattunut gentlemanni tai ystävällinen ohikulkija on aina pelastanut tilanteen.


Joka paikkaanhan pääsee, kun sisua riittää. Välillä on vain helpompaa varautua useammalla käsiparilla. Perheen koon kasvaessa ja kannettavan tavaramäärän lisääntyessä, on käsivarsien määrän pysyminen vakiona suoranainen epäkohta evoluutiossa. Jos nainen pystyy kasvattamaan vatsassaan kokonaisen ihmisen silmineen kaikkineen, miksei siis itselleenkin edes yhtä ylimääräistä raajaa?? 

Läheisessä suuressa tavaratalossa on lastenosasto sijoitettu ylimpään kerrokseen. Hissillä pääsee toiseksi ylimpään. On siis ängettävä rullaportaisiin vaunujen kanssa. Näin muutkin näkyvät tekevän. Yksi päivä rullaportaatkin olivat epäkunnossa. Silloin luovutin ja shoppailin naperolle kengät nettikaupasta.

Kerrostaloissa ei hissejä välttämättä ole, tai jos on, niin sinne mahtuu vain vetämällä vatsa sisään ja hengittämättä. Vitsi vitsinä, mutta arkipäivää ovat 1-2 hengen hissit, jonne eivät kapeimmatkaan vaunut/rattaat mahdu taittamatta. Kannattaa ottaa huomioon Airbnb-majoitusta varatessa. Meidän perhe asustelee viidennessä kerroksessa – arvaattekin jo - ilman hissiä. Kun muutimme, kiipesimme molemmat 10-15 kertaa viidenteen kerrokseen ja saimme kaupan päälle teräsmiehen reisimuskelit. Bonuksena tuli kauniit näkymät kattojen yli ja oma taivasosuus.

Huhuu, hissiyhtiö Kone! Oletteko huomanneet kaupungin nimeltä Pariisi? Täällä olisi sarkaa!

Tähän hissin mahtuivat pariisilaisten luottorattaat Yoyot2 kommenttia

  1. Mä olen myös huomannut täällä Berliinissä, missä asun, että tosi vähän hissejä yhtään missään. Jännä, jos ei lastenosastollekaan pääse hissillä! Olisi Pariisissa ja muualla euroopassa varmasti tarvetta hisseille ja niiden harvojen hissien hissihuollolle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos hauskasta kertomuksesta. Vanhemmissa taloissa ei maailmalla tosiaan ole aina hissejä, mutta pilvenpiirtäjistä niitä toki löytyy, peräänkuuluttamaasi Kone-merkkiäkin. Vaan vakavasti otettuna suomalainen hissiteknologia ja hissien huolto olisi varmasti isommassakin määrin loistava vientituote, ainakin läheisimpiin naapurimaihin. https://espoonhissi.fi/palvelut/huolto/

    VastaaPoista