Lapset mukaan juhliin Ranskan tapaan?

perjantai 11. toukokuuta 2018
Viimeisistä suurista juhlista tuntuu olevan ikuisuus ja täällä Pariisissa, sukulaisten ulottumattomissa, hautautuvat juhla-ajatukset monesti taka-alalle. Pohtiessani juhla- ja hoitaja-pulaa ääneen, sanoi Ranskis heillä järjestettäneen aina suuriakin juhlia lasten mukana ollessa. Suomessa taas tuntuu olevan hyvin yleistä järjestää häitä ja juhlia ilman lapsia. Omissakin häissämme Helsingissä, juhlimme enimmäkseen aikuisten kesken, joskin ranskalaisia lapsia oli menossa mukana muutama.

Kysyessäni Ranskikselta hääkutsujamme lähetettäessä viitisen vuotta sitten, että voiko Ranskassa kutsussa ilmoittaa hääjuhlien olevan vain aikuisille sanoi tämä, että ei onnistu. Täysin epäsopivaa, asiaankuulumatonta ja tylyä. Näin siis pikku-ranskikset juhlivat kanssamme aamuyön tunneille saakka häiritsemättä ketään ja tuoden lisää riemua juhlapäivään.

vauva juhlissa

Kutsumalla hääjuhliin myös kaikkien lapset, olisin tuntenut tarvetta järjestää näille ohjelmaa, syöttötuoleja ja ehkä vielä lepopaikkoja tai muuta lapsenkaitsijaa. Ranskassa taas pienetkin vaikuttavat sopeutuvan aikuisten juttuihin. He syövät samoja ruokia ja syöttötuolien loistaessa poissaolollaan, oppivat lapset pienestä pitäen tulemaan toimeen aikuisten maailmassa.

Saimme kutsun mieheni ystävän häihin Pohjois-Ranskaan lapsen ollessa 7-8kk. Häät alkoivat kirkossa, jonka jälkeen siirryttiin ihanaan puutarhamaisemaan nauttimaan cocktaileja ja samppanjaa. (Huoh, pääsisinpä takaisin tuohon tunnelmaan!) Ranskassa hääjuhlassa on usein "kolmas osio" eli cocktail-tilaisuus vihkimisen ja iltajuhlien välissä. Koska kutsulista iltajuhliin on monesti rahasyistä pidettävä lyhyempänä kun Facebookin kaverilista, on cocktail-tilaisuus paikka, jonne voi kutsua kaikki tutut. Vain osa saa kutsun illallisille jatkamaan juhlaa
vauva ranskalaisissa häissä

Elokuun aurinko hemmotteli vieraita samppanjan virratessa laseihin ja ajan pysähtyessä iloisessa juhlanhumussa. Illan jo pimentyessä siirtyi hilpeä valittu (satapäinen) joukko autoillaan juhlapaikkaan, jossa pöytä oli katettu nimikyltein. Yllätyin, kun syömisen sijaan juhlat jatkuivat diskon merkeissä. Vauva sinnitteli iloisesti, vaikka pimeä oli jo laskeutunut. Juhlat olivat täydessä menossa eikä kukaan ollut vielä syönyt kanapee-leivoksia tukevampaa koko päivänä iltakymmenen koittaessa.


Kun kello löi puoliyötä, päätti tämä Tuhkimoperhe jättää ruokailun väliin ja huristella höyhensaarille. En tiedä kuinka moni muu lapsiperhe jäi odottamaan ruokailua mutta lähdimme varmaan ensimmäisten joukossa. Diskon pitäessä huolta melutason voimakkuudesta, oli vauva parempi viedä nukkumaan. Vaikka otimmekin varaslähdön kotiin, olivat juhlat muuten kaiken kaikkiaan ihanat!
Ehkä tämä ei ole tyypillinen kokemus ranskalaisista häistä, mutta aina ne pienimmätkin ovat jaksaneet mukana, paremmin kuin monet aikuiset! :D

Muiden discotessa tutustuimme lähiympäristöön
Ainut asia mikä askarruttaa, on aikuisten juhlakäyttäytyminen. Onko teidän mielestänne lasten silmille sopivaa seurata aikuisten humaltumista? Ehkä se ei ole niin silmin nähden räikeää ranskalaisissa juhlissa kuin suomalaisissa? Otatteko te pienet lapset mukaan yöhön asti jatkuviin juhliin?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti